|

Tastefever

Duurzaamheid op 3 fronten

Wijn is cultureel erfgoed. Dat moeten we nu naar een duurzame toekomst brengen. Tastefever wil sociale, financiële en ecologische duurzaamheid binnen de wijnsector stimuleren. Als wijnmaker betekent dit dat je je schouders zet onder wetenschappelijke en maatschappelijke initiatieven vanuit een gedragen missie.

Een krachtig trio

Duurzaamheid is meer dan biologisch te werk gaan. Het zijn verantwoorde investeringen die rekening houden met sociale, economische en ecologische elementen. Het is een must om als wijnsector samen een uniek verhaal te schrijven en richtlijnen om te zetten in regels.

Omgevallen glas wijn

Ecologisch duurzaam

Biologisch werken met natuurlijke middelen, compostering, efficiënt waterverbruik, waterbesparing, biodiversiteit bevorderen, … Daar start het ecologische duurzaamheidsverhaal. En het gaat verder. Want ook hoe je wijn verpakt, draagt bij aan dit doel. Gerecycleerde materialen, bioplastic, … zijn goede opties. Vergeet ook een duurzame omgang met energie niet. Met ledverlichting, zonnepanelen, warmtepompen, … hou je je kosten onder controle en beperk je je impact op het milieu.

Sociaal duurzaam

Een wijngaard is hard werken. Hoe ga je met plukkers om, hou je rekening met work-lifebalance, hoe werk je samen met lokale organisaties, hoe ondersteun je natuurverenigingen, hoe ga je in dialoog met de directe omgeving van je wijngaard? Al deze elementen maken deel uit van sociaal duurzaam werken. Bovendien geven ze een stimulans aan het lokale ondernemersklimaat.

Mensen die wijn tasten
Druivenplukker

Economisch duurzaam

Ecologische en sociale duurzaamheid leggen de basis voor economische duurzaamheid. Dat is werken volgens de juiste principes die je bedrijfsvoering en reputatie stimuleren. Een gezonde wijngaard is namelijk een wijngaard die langer meegaat. Tevreden medewerkers en klanten garanderen dan weer de productiviteit en een lagere kostenstructuur. Zo waarborg je de kwaliteit en verkoop van wijn, vandaag en morgen.

Milieuduurzaamheid

Jouw wijngaard, jouw verhaal, jouw realiteit. Dat wil ook zeggen dat jij je specifieke noden, bezorgdheden of problemen hebt wanneer het op duurzaamheid en traceerbaarheid aankomt. Momenteel biedt Tastefever enkel het luik traceerbaarheid aan, maar de ambitie is er om duurzaamheid ook te implementeren.